15+1 λόγοι για να πας στην Άνδρο αλλά και τι να κάνεις

 Άνδρος. Την ήξερες από πριν αλλά πλέον αντηχεί συχνά στα αυτιά σου από τότε που η Ελένη Μενεγάκη κάνει συχνά ολιγοήμερες διακοπές. Ωστόσο, η Άνδρος δεν είναι μόνο τα Άχλα (σημειωτέων είναι τα Άχλα και όχι η Άχλα). Δες 16 λόγους για να την επισκεφτείς αλλά και που να πας για να περάσεις καλά...


Όχι, μην ανησυχείς. Δεν άνοιξα απλά έναν οδηγό και σου παραθέτω μια τυχαία λίστα. Η καταγωγή μου είναι από εκεί, έζησα μερικά χρόνια στο νησί, πηγαίνω τα καλοκαίρια και ζήτησα τη γνώμη ενός μόνιμου κατοίκου, του ξαδέλφου μου Βαγγέλη Μαμάη που έχει γυρίσει τα πάντα. Διάβασε λοιπόν γιατί να πας στην Άνδρο αλλά και τι να προτιμήσεις από εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφε-μπαρ, club, παραλίες και... πανηγύρια (αν είσαι του νησιώτικου ή απλά από περιέργεια).

Λοιπόν:

Απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα (Ραφήνα) και τα εισιτήρια είναι από τα χαμηλότερα που μπορείς να βρεις για νησί. Απέφυγε να ταξιδέψεις με νοτιά και μποφόρ από 7 και πάνω αν ζαλίζεσαι γιατί στο Κάβο Ντόρο δε σε βλέπω καλά. Βέβαια όλα ξεπερνιούνται με μια δραμαμίνη και να μην κοιτάς τα κύματα.


Έχει πολλές και καθαρές παραλίες. Ειδικά για το τελευταίο στο εγγυώμαι. Προτάσεις: Βιτάλι (είναι βαθιά και έχει μόνο βότσαλο στον πάτο της θάλασσα ενώ το νερό κρύσταλλο, μπορείς να δεις λεπτομέρειες με γυμνό μάτι), Ζόργκος (όπως το Βιτάλι), Άχλα (γαλαζοπράσινα νερά και το καλοκαίρι μπορείς να προσεγγίσεις την παραλία με ειδικό πλοιάριο που ξεκινά από τη Χώρα), Βλυχάδα και Πύργος που είναι προς το Κάβο Ντόρο, Βόρη και την περίφημη παραλία στο Κόρθι "Της γριάς το πήδημα" (όχι μην πάει ο νους σου στο πονηρό).

(Άχλα)


Τα beach bar: στην παραλία του Αγίου Πέτρου, στην Ψιλή-Χρυσή Άμμο και στο Κυπρί. Τα δύο πρώτα αποτελούν τόπο συνάντησης των 20s-30s κατοίκων του νησιού (κυρίως όσοι ζουν από το λιμάνι έως και το Μπατσί) ενώ στο Κυπρί είναι πιο ήσυχα με πιο πολλές οικογένειες.

Οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το τοπικό φαγητό Φουρτάλια το οποίο είναι ομελέτα με παραδοσιακό λουκάνικο, κολοκύθια, πατάτες και μυρωδικά αλλά και το μαλακό τυρί Άνδρου. Σου παραθέτω μερικά μαγαζιά όπου μπορείς να φας και να μείνεις ευχαριστημένος.


Γαύριο

3 Stars grill – restaurant: Aπ;o το 1979 μαγειρευτά-σπιτική κουζίνα και φρέσκο ψάρι

Μπατσί

Αέρηδες: Ταβέρνα-ψησταριά (μεταξύ των άλλων έχει ωραία θέα)

Βιομήχανος: Ντόπια κρέατα και κρασί

Cavo D'Oro: Για πίτσα και μακαρονάδα

Ταβέρνα ο Σταμάτης: Μαγειρευτά-της ώρας

Άνω Φελλός – Μακροτάνταλος

Ταβέρνα ο Κόσσης: Είναι γνωστός για τα ψητά σχάρας και τα παϊδάκια

Από το απόγευμα μέχρι και αργά το βράδυ μπορείς να απολαύσεις το καφέ, γλυκό, σνακ ποτό με απίστευτη θέα στα εξής καφέ-μπαρ: Απόμερο (Γαύριο/ Καλές τιμές, έχει υπολογιστές για να συνδεθείς στο διαδίκτυο και ένα από τα top είναι η βάφλα), Marjo (Μπατσί προτίμησε να πας την ώρα που δύει ο ήλιος για να δεις το ηλιοβασίλεμα), Deep Blue (Μπατσί), Βράχος (Μπατσί) και Centro (Κόρθι).

(Απόμερο)


Marjo


Για πιο... after μπορείς να πας και να περάσεις καλά στα: Cavo Del Mar (Χώρα με την πέτρα να κυριαρχεί), Eleven (Γαύριο), Capriccio (με δύο επίπεδα, προτιμώ το δεύτερο που κυριαρχεί το λευκό και είναι πιο ήσυχο) και το Marabou (Άγιος Πέτρος, club όπου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτά της Αθήνας).

(Capriccio)


Για πιο χαλαρό ποτό προτίμησε το Σκάλα ή το Barrio στο Μπατσί και μετά για κρέπα στην Κρεπάλη στην πλατεία Μπατσίου.
Η Άνδρος έχει από τα ωραιότερα γλυκά στη νησιωτική Ελλάδα. Προτίμησε ή γλυκά του κουταλιού ή αμυγδαλωτά/ καλτσούνια (τα δεύτερα είναι με καρύδι και μέλι). Συνεταιρισμός Γυναικών Μπατσίου, Λάσκαρης (Χώρα), Ζαΐρης (Χώρα), Φυρίος (Χώρα), Ζαννάκης (Γαύριο). Μην τυχόν και φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το γλυκό κουταλιού Μπαμπιλόνι από το ομώνυμο δέντρο που μεγαλώνει μόνο στην Άνδρο και κυρίως στη Χώρα.

(καλτσούνια)


Όσον αφορά τη διαμονή μπορείς να μείνεις στο Villa Korthi όπου μπορείς να μείνεις ένα τριήμερο μαζί με τον φίλο σου ή τη φίλη σου με 65 ευρώ.

Αν θες να μείνεις σε σχετικά κοντινή απόσταση από το λιμάνι προτίμησε ή το Άνδρος Holiday (που είναι πολύ κοντά στο "Απόμερο"- βλέπε καφέ/μπαρ) ή το Hotel Perrakis (όπου μπορείς και ως επισκέπτης να δειπνήσεις στο ξενοδοχείο με πολύ ωραία θέμα και καλό service). Στο Μπατσί επέλεξε το Blue Bay (θα με θυμηθείς) ενώ στη Χώρα το Μικρά Αγγλία.

Επίσης, μπορείς να κάνεις οργανωμένο κάμπινγκ το οποίο βρίσκεται στο Γαύριο και απέχει περίπου 500 μέτρα από το λιμάνι. Είναι ωραίο, έχει και πισίνα.

Να επισκεφτείς πανηγύρια. Όχι, δε θα δεις μικροέμπορους αλλά αντίθετα έχει νησιώτικη μουσική με τοπικούς καλλιτέχνες ενώ μπορείς να απολαύσεις παραδοσιακά φαγητά και ποτά του τόπου. Τα καλύτερα είναι: στο Μακροτάνταλο από τον ομώνυμο σύλλογο στις 6 ή 7 Αυγούστου, στον Αμμόλοχο ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, στην Κατάκοιλο λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο και στο Άνω Γαύριο ανήμερα της Αγίας Σοφίας (17/9) στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου μια ζακέτα ή ένα φούτερ γιατί μια ψύχρα ακόμα και το κατακαλόκαιρο θα την έχει. Εκτός αν χορέψεις Μπάλο, οπότε σίγουρα θα ζεσταθείς.

Αν σ' αρέσει η βλάστηση, παρόλο που τα κυκλαδονήσια φημίζονται για το αντίθετο στην Άνδρο θα βρεις χωριά με πράσινο, όπως η Άρνη και τα Ρέματα.

Επίσης, οπωσδήποτε πρέπει να πας στην πηγή Σάριζα όπου εκεί βρίσκεται και η ομώνυμη εταιρία που εμφιαλώνει το νερό. Αν είσαι λάτρης της σόδας (όπως εγώ) δοκίμασέ τη και θα δεις ότι δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες καθώς αφήνει έντονη αίσθηση.


Όταν θα πας στη Χώρα να περπατήσεις μέχρι το άγαλμα του "Αφανή Ναύτη" (φόρος τιμής για τους χαμένους ναυτικούς) και η θέα που θα δεις σίγουρα θα σε ανταμείψει -να βγάλεις και φωτογραφία. Στο δρόμο μέχρι εκεί θα παρατηρήσεις γραφικά αρχοντικά σπίτια ναυτικών, καπετάνιων ενώ στο τέρμα των μικρών δρόμων πάντα θα βλέπεις θάλασσα.

(Αφανής Ναύτης)


Σε περίπτωση που είσαι της εκκλησίας μπορείς να επισκεφτείς τρία μοναστήρια: της Ζωοδόχου Πηγής (πάνω από το Μπατσί), της Αγίας Μαρίνας όπου ετησίως συρρέει πλήθος Κυπρίων από ένα θαύμα που έγινε σχετικά πρόσφατα αλλά και του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται λίγο πιο έξω από τη Βουρκωτή.

Last but not least, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στη Χώρα. Κάθε χρόνο φιλοξενεί πολύ σημαντικές εκθέσεις, όπως αυτή του Toulouse Lautrec. Plus: Μια στάση νωρίτερα αξίζει να κάνεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης.


Μικρά tips:

Ακόμα και πολύ ζέστη να έχει προβλέψει το deltiokairou.gr, να βάλεις στη βαλίτσα σου οπωσδήποτε μια ζακέτα ή ένα τζάκετ, ειδικά την περίοδο όπου έχει μελτέμια.

Όταν έχει μελτέμια, μην καθίσεις στο ξενοδοχείο ή στο camping. Διάλεξε μια παραλία όπου είναι "κλειστή" και ο άνεμος δεν είναι τόσο δυνατός.

Επειδή δεν είσαι σε πόλη θα συναντήσεις χωματόδρομο οπότε δε χρειάζεται να πηγαίνεις με μεγάλη ταχύτητα.

Το ίδιο ισχύει γενικά στο οδικό δίκτυο της Άνδρου. Επειδή έχει αρκετές στροφές να οδηγείς με κανονική ταχύτητα και απέφυγε τα προσπεράσματα.

Να είσαι εφοδιασμένος με εμφιαλωμένο νερό.

Προς τις κυρίες/δεσποινίδες: Πάρε μαζί σου flat παπούτσια (άντε ένα ψηλοτάκουνο ζευγάρι σου το επιτρέπω) και λαστιχάκια για τα μαλλιά.

Εάν ξέχασες κάτι φαρμακευτικό με το που κατέβεις στο λιμάνι να πας στο φαρμακείο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι ώστε να μην ψάχνεις μετά, ειδικά αν μείνεις προς το κέντρο του νησιού.

Απόσταση λιμάνι (Γαύριο)-Μπατσί 10 λεπτά με αυτοκίνητο και Γαύριο – Χώρα 40 λεπτά.

Αν δε θες να συναντήσεις κίνηση απέφυγε να κινηθείς με αυτοκίνητο στην περιοχή του λιμανιού από τις 21.00 μέχρι τις 22.00.

ΚΤΕΛ θα βρεις έξω από λιμάνι.

Καλά να περάσεις!
 http://greeklike.blogspot.com/ . Bookmark and Share .
πηγή: exonea.com . 
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου