Τύρναβος " Μεθυσμένη πολιτεία "

Μόλις 17 χλμ. βορειοδυτικά της Λάρισας, συναντάμε τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού. Τον Τύρναβο. Χτισμένος στα αριστερά του Τιταρήσιου ποταμού (Ξηριά) είναι το σταυροδρόμι που συνδέει την πεδιάδα της Λάρισας με την Ελασσόνα.
Πόλη με ισχυρή παράδοση και ιστορία έφτασε στην κορυφή της ακμής της τον 18ο αιώνα χάρη στην αναπτυγμένη βιοτεχνία κόκκινης βαφής υφασμάτων και την κατασκευή μεταξωτών και αλατζάδων. Τα περίφημα «σταμπωτά» Τυρνάβου όπως καναπελίκια, μπερντέδες, μαξιλάρες, παπλώματα, τραπεζομάντιλα, πάντες –πραγματικά έργα τέχνης– κοσμούσαν απαραιτήτως κάθε σπίτι της περιοχής, καθότι μέχρι και τη δεκαετία του 1960 είχαν και λειτουργική χρήση.
Σήμερα, δυναμική και κατά βάση γεωργική πόλη, ο
Τύρναβος είναι γνωστός στο πανελλήνιο για την άριστη ποιότητα των κρασιών του και το γευστικότατο τσίπουρο. Αρχές του Φθινοπώρου αρχίζει ο τρύγος των σταφυλιών στα αμπέλια και μια παραδοσιακή διαδικασία ξεκινά με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των κατοίκων. Η εποχή της ζύμωσης ακολουθεί και πάνω από την πόλη πλανιέται πάντα ένα μεθυστικό, αρωματικό σύννεφο από το μούστο που «ψήνεται» και ωριμάζει στις δεξαμενές αναβράζοντας…Όλα κινούνται στους ρυθμούς λειτουργίας των «καζαναριών». Ντόπιοι και επισκέπτες γίνονται μια μεγάλη παρέα σε αυτή την ιδιότυπη ιεροτελεστία που συνοδεύεται από πλούσιους μεζέδες και φυσικά…οινοποσία!
Πολλές όμως είναι και οι ομορφιές του τόπου που θα σας γοητεύσουν κάθε εποχή του χρόνου. Θαυμάστε τα παλιά παραδοσιακά σπίτια και τις υπέροχες τοιχογραφίες και κειμήλια που θα βρείτε στις ιστορικές εκκλησίες της πόλης. Επισκεφθείτε την ονομαστή γέφυρα του Τιταρήσιου ποταμού και το λιθόκτιστο τούρκικο χαμάμ, το μοναδικό σωζόμενο μουσουλμανικό κτίσμα της περιοχής. 
Οργανώστε μια κοντινή εξόρμηση μέχρι τη λίμνη Μάτι Τυρνάβου, τη μοναδική φυσική λίμνη της Θεσσαλίας και πυρήνα ενός οικοσυστήματος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ξεκουράστε τα βήματά σας στη Βρύση Τυρνάβου, μια τεχνητή λίμνη –χώρος αναψυχής και των κατοίκων των γύρω περιοχών– σημαντικός υδροβιότοπος και σταθμός μεταναστευτικών-αποδημητικών πουλιών. 
Ολοκληρώστε την περιήγησή σας με μια βόλτα στο καταπράσινο αλσύλιο του Προφήτη Ηλία, με το ομώνυμο γραφικό ξωκλήσι και το μικρό ζωολογικό κήπο, εκεί όπου την Καθαρή Δευτέρα αναβιώνει το περίφημο έθιμο του Μπουρανί με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί «χωρίς αναστολές» αυτή την ιδιότυπη γιορτή της γονιμότητας.

                                                     . -->

.. http://greeklike.blogspot.com/ .
 πηγή:visitgreece.gr .
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου